Sokan tapasztaltuk már, hogy egy-egy vidám színű ruhadarab mennyire feldobja a hangulatunkat, hogy a nap-sárgára, narancsra festett helyiségben milyen jól éreztük magunkat, vagy éppen milyen hűvösnek tűnnek a kék falak.

A színterápia gyógyító hatásának alkalmazása azonban ennél jóval többre képes: nem csak a lelki állapotunkat, de fiziológiai folyamatainkat, s ezáltal egészségi állapotunkat is képes jótékonyan befolyásolni.

A színgyógyászat (görögül chromoterápia) viszonylag fiatal gyógyászati ágnak számít a szelíd gyógymódok között — a tengerentúlon és a Távol-Keleten azonban egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Nem véletlenül: hiszen fájdalommentesen, a szervezet belső, öngyógyító folyamatait stimulálva lehet nagyon jó eredményeket elérni ezzel a módszerrel.

chakra021A színtepia eredete:

A színek erejének a szervezetre gyakorolt hatását igen korán, már az ókorban (Kínában, Indiában és Egyiptomban is) felismerték. A három alap (vagy primer) színt: a zöldet, a kéket és a vöröset a többitől elkülönülten kezelték, fokozottabb hatást is tulajdonítottak nekik.

Az indiai ájurvédikus gyógyászatban a csakrákat, a testen lévő energiaközpontokat is színekkel hozzák összefüggésbe és nem csak szimbolikus értelemben. Az Ájurvéda szerint a testi egyensúly visszaszerzésének az egyik hatékony eszköze a szín. Valamennyi csakra és az annak megfelelő szerv reagál egy bizonyos színre: a kékre a torok, a zöldre a tüdő és a szív, a vörösre az alsó végtagok. Ha felborul a szervezetben a harmónia, a színekkel, vagy azok kombinációjával visszaállíthatjuk az megfelelő egyensúlyi állapotot, ami maga az egészség.

Hogyan hatnak a különböző színek?

A színterápia hatása a vegetatív idegrendszerrel hozható összefüggésbe, annak közvetítésével fejti ki hatását. A meleg színek az immunrendszer serkentésével energetizáló hatást váltanak ki, míg a hideg színek hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal gyulladás csökkentésére alkalmasak. A színek különböző hangulatokat váltanak ki belőlünk, emellett gyógyító hatással is rendelkeznek. Különböző kialakult betegségek esetén segíthetnek a gyorsabb felépülésben. Egyes színek pozitívan hatnak fáradékonyság, stressz, depresszió, feszültség, étvágytalanság esetén. Feltöltenek minket energiával.

Indigó

Az indigó az éjszakai égbolt színe, mély, sötét, bársonyos, misztikus és kiismerhetetlen. Amikor feltekintünk rá gondolataink befele fordulnak és elmerengünk az élet mélyebb értelmén. Ilyenkor hajlamosak vagyunk meglátni olyan dolgokat, amelyek a világos, nappali , tevékeny órák alatt nem jutnának eszünkbe. Az indigó kitisztítja az elmét, megszabadít minden félelmünktől, képessé tesz bennünket arra, hogy meghalljuk belső hangunkat, mely tudja mi a legjobb

számunkra. Az indigó segít abban , hogy magasabb spirituális dimenzióba emelkedjünk. Intuitív szín különösen az érzékszervekre, azokon belül is a fülre és az orra van nagy hatással. Az idegrendszeri eredetű zavarokra, lelki kimerültségre és hasonló panaszokra nagyon jó az indigó.

  • Csakrája: homlokcsakra (Harmadik Szem)
  • Kristályai: zafír,hegyikristály
  • Sok indigó az aurában: egyéniség, visszahúzódó alkat vagy erre való törekvés
  • Szereti az indigót: intuitív, érzékeny, befelé forduló, szellemi-lelki síkon sebezhető
  • Az indigó elutasítása: félelem a saját mély rétegeitől

Kék

A kéknek nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása van, felébreszti a szervezet belső önvédelmi rendszerét. Pszichésen a beszéddel, és az önkifejezéssel, az intellektussal áll kapcsolatban. Az elnyomott érzelmek elzárhatják a torokcsakra energiáját, s okozhatnak ezen a területen betegséget. A kék a meditációs gyakorlatok során segíti a szellemi ellazulást, utat nyit a spiritualitás irányába. A kék a spektrum hideg végénél található. A természet birodalmában ez a szín a végtelen ég színe. Az ég azért kék, mert a nap fénye a kékkel megegyező hullámhosszú légköri részecskéket szétszórja, és ezáltal kék fény tükröződik minden irányba. A kék a béke és nyugalom érzetét kelti, ezért nagyon jól illik meditációs terembe, vagy olyan helyiségbe, ahol relaxálnak. Az ég és a tenger színe, elcsitítja gondolatainkat, megnyugtatja lelkünket. A vörössel ellentétben a kék a tágasság színe, használatával a kis terek nagyobbnak tűnnek. Ez a hűvös szín nyugtatólag hat mindenfajta izgalmi állapotban. Ha idegesek vagyunk és nem tudunk aludni, a kék színtől remélhetjük a megnyugvást és az ellazulást. Stressz állapotban jelentkező izomgörccsel mindenki találkozott már. A kék szín görcsoldóhatása itt lelki megnyugvással párosul. A kék színt mindezek mellett eredményesen alkalmazzák még a klimaxos zavarok kezelésében is. Fogyókúra támogatója.

kék megerősítés: " Békében élek magammal és a világgal."

Csakrája: torokcsakra

kristályai: akvamarin, lapislazuli, zafír

Sok kék az aurában: érzékenységre, jó kapcsolatteremtő képességre, jó tanulási képességre utal

Ha szereti a kéket: kiegyensúlyozott, társas lény

ha elutasítja a kéket: belső nyugtalanság

Narancssárga

A narancssárga a vörös mellett helyezkedik el a színspektrumon. Meleg szín, de hiányzik belőle a vörösből áramló hő. A narancssárga az öröm színe, és elég erővel rendelkezik ahhoz, hogy szabadságra és mozgásra ösztönözzön bennünket. Általános frissítőként működik, olyan változást idéz elő biokémiai felépítésünkben, amely elűzi a depressziót. Enyhülést hozhat a komoly reumában szenvedőknek. Görcsoldó hatású, sikeresen enyhíti az izom feszültségeit és görcseit. A narancssárga kezelés szellemi és érzelmi szinten egyaránt revitalizálhat minket, biztosítja számunkra a továbblépéshez szükséges energiát.

A narancsnak, mint meleg és aktív színnek, általában ösztönző hatása van. Depresszió, pesszimizmus és ernyedtség esetén a legfontosabb szín. Narancsszínnel kiválóan gyógyítható az étvágytalanság és a kóros fogyás, beindítható vele a test öngyógyító mechanizmusa.

Narancssárga megerősítés: " Testileg és lelkileg egészséges vagyok, és teljes mértékben élvezem az életet."

csakrája: köldökcsakra

kristályai: karneol

Sok narancs az aurában: becsvágy, nyíltság, ötletgazdagság

A narancs szín szeretete:aktív, vidám, kissé felszínes

A narancs szín elutasítása: depresszióra hajló, lehangolt

Sárga

A nap színe és napjellegű természete révén meleget és lelkesedést sugároz. A sárga élénkíti az idegrendszert. Áramlása egyszerre stimuláló és inspiráló, ezáltal jó hatással van a bőrproblémákra, valamint a reumára és az izületi gyulladásra. Mivel serkenti az agyi és mentális funkciókat, hatásos a gyomor - máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép betegségek kezelésében.

A sárga meleg szín, említettük, hogy a legközelebb áll a fényhez és a naphoz. Idegrendszerünket és emésztőszerveinket jó munkára ösztönzi, hangulatunkat az optimizmus irányába vezeti. A sárga szín erősíti a gyomrot, de túlzott alkalmazása rosszullétet, sőt hányingert is okozhat. Ezzel a színnel,kezelhetők az úgynevezett vegetatív zavarok. Ha szellemi tevékenységet végzünk, sárga szín alkalmazása mellett jobban tudunk összpontosítani. A sárga felvidítja a melankólikusokat, ösztönzi a méregtelenítő rendszert, normalizálja az alacsony vérnyomást és a rezignáltság időszakait tevékennyé változtatja.

csakrája: napfonat csakra

kristályai: citrin, borostyán, sárga topáz

sok sárga az aurában: erősen fejlett intelektusra, becsvágyra utal

A sárga szín szeretete: derűs, nyílt, intelligens, öntudatos jellem

A sárga szín elutasítása: lehangolt, pesszimista, búskomorságra hajlamos

Zöld

A zöld szín a spektrum közepén található, és – talán ebből fakadóan is - a harmónia, az egyensúlyi állapot hozható kapcsolatba vele. A természetben ez az élet színe, ezért teltségérzetet ad, megnyugtatja a vért, és élénkíti az idegeket. Szemet nyugtató hatása onnan eredeztető, hogy a szem szinte pontosan a retinára fókuszálja a zöld fényt. Az egyensúly színeként nyugalmi állapotba segíti mind a tudatot, mind az érzelmeket, és jótékony hatású egyes szívproblémákra is. A zöld szín a szív, tüdő betegségeiben egyaránt kedvező. Fertőtlenítő hatása is van (műtőben is ezt a színt használják). Kimerültség ellen is jó hatású.

A zöld a természet, növekedés és az általános regenerálódás színe. Ennél fogva a zöld szín gyógyhatása elsősorban harmóniateremtő és roboráló erejében rejlik. Szemünk a természeti zöld színek ezernyi árnyalatát érzékeli; mindenki átélte már egy erdei séta jótékony hatását.

Csökkenti a kimerültséget és a fáradtságot, néha teljesen meg is szünteti őket. Az elégedetlenség érzését is jó irányba tereli. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a zöld szín mindenhová odaillik, ahol a harmóniát és a szervezet megbomlott egyensúlyi állapotát kell helyreállítani: különösen a szélsőséges állapotokban van nagy szükség a zöld szín lágy, kiegyenlítő hatására.

Zöld megerősítés: "Nyitott vagyok mindenre, amit a világegyetem tartogat számomra"

csakrája: szívcsakra

kristályai: smaragd, kuncit, jade

Sok zöld szín az aurában: elégedettség, kiegyensúlyozottság, belső harmónia, egészség

Zöld szín szeretete: harmóniára való törekvés, öngyógyító erők ébredése

zöld szín elutasítása: elégedetlenség, bizonytalanság.

Lila

A spektrum színei között a lila a legrövidebb, ugyanakkor a lilának van a legnagyobb energiája. A lila színhez kapcsolódó gyógyító minőségek a fizikai és spirituális megerősödés. A lila szín gyulladásgátló, lelkileg megnyugtató, memóriajavító, magas vérnyomás, álmatlanság, gyulladásos folyamatokban segít.

csakrája: koronacsakra

Vörös

A vörös az elektromágneses spektrumban az infravörös mellett helyezkedik el, ezért a melegséggel kapcsoljuk össze. Hatása izgató stimuláló, élénkít, jó hangulatot teremt, növeli az étvágyat. A vörös szín hatására gyorsabban ver a szívünk, és intenzívebb lesz a vérkeringés. Vashiány, vérzékenység kezelésére alkalmazható. Fokozza a teljesítőképességet. A vörös maga az élet színestimulálja idegrendszerünket, adrenalinnal tölt fel. Segít az energiaszintünk helyreállításában. Ha úgy érezzük , hogy energiánk életerőnk fogytán van és hiányzik belőlünk a hajtóerő vizualizáljunk vörös színt, fogyasszunk vörös ételeket.

Vörös megerősítés: "Történjék bármi megvan az energiám, az akaratom, és az Önbizalmam, hogy szembenézzek vele."

csakrája: gyökércsakra

kristályai: gránát, rubin, jáspis, hematit, vörös korall

Sok vörös az aurában: szenvedélyesség, bátorság

vörös szín szeretete: aktív, dinamikus, életigenlő

vörös szín elutasítása:. passzív, visszahúzódó, introvertált típus

 

Forrás:antalvali.com, vital.hu

Legújabb feltöltések

Készítette: Mobilbarat.hu - Mobilbarát weboldal és webáruház